vrijdag 24 april 2009

Grondwet geschreven


Aristocratie van Vrijwilligers
De Vrijstaat Thialf moet volgens de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem een ‘Aristocratie van Vrijwilligers’ worden... De leerlingen van twee vijfde klassen van de school schreven de afgelopen week een Grondwet en Grondregels voor de Vrijstaat Thialf. De teksten staan op twee vrolijk vormgegeven banieren, gemaakt door het bedrijf van de ouders van één van de leerlingen. De banieren krijgen in het nieuwe Grenspostgebouw van Vrijstaat Thialf een mooi plekje!

De Grondwet luidt:
“Vrijstaat Thialf
Vrijheid, Vriendschap en Vertier
• Thialf is van iedereen en voor iedereen.
• De leiding ligt bij vrijwilligers.
• De hoofdwachter is de eindverantwoordelijke.
• Om Thialf leuk en veilig te houden, zijn er wachters; als je problemen hebt meld je ze bij hen.
• Als je opmerkingen, problemen of suggesties hebt, schijf ze dan op de muur.”

De Grondregels luiden:
“In Thialf is het ELKE DAG FEEST voor iedereen!
In Thialf mag je gaan en staan waar je wilt, maar onthoud dit:
1. Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden: wees dus aardig voor elkaar.
2. Zorg goed voor de natuur en het materiaal: houd alles netjes.
3. Het Materiaal in Thialf is voor iedereen: samen spelen & samen delen.
4. Denk aan de jongeren onder ons.
5. Luister naar de wachter.”
Onder de Grondregels staan vier pictogrammen die ook worden gebruikt bij de kijkwijzer: in groen het symbool voor ‘niet schadelijk/alle leeftijden’ en in rood de symbolen voor ‘discriminatie’, ‘drugs- en/of alcoholmisbruik’ en ‘grof taalgebruik’. Die laatste drie mogen dus niet!Goed ontvangen
De interim-leiders van de Vrijstaat Thialf hebben de Grondwet en de Grondregels tijdens een plechtig moment bij de grens tussen het gymnasium en de Vrijstaat Thialf in ontvangst genomen. De leerlingen van één van de twee klassen die de teksten hebben opgesteld waren samen met filosofieleraar Wim Rasing en rector Maarten Delen aanwezig. Alle leerlingen die hebben meegedaan komen op 20 mei 2009 naar Thialf om de Grondwet en de Grondregels met hun handtekening te ratificeren. Iedereen die heeft meegewerkt aan het project: bedankt van de Kamerheer en de Grootmogol!

Kleurige Vlaggenzee!


Spelende kinderen, hand in hand. Of een driekoppige draak. Sterren, stralende zonnen, regenbogen, vlinders, speeltoestellen... Van alles is er te zien op de bijna 120 vlaggen die de leerlingen van de Hugo de Grootschool hebben gemaakt voor de Vrijstaat Thialf. Ook de kleuren vallen op: grasgroen, hemelsblauw, zonnegeel, werkelijk alle kleuren van de regenboog –inclusief zilver en goud– zijn gebruikt om het Thialfgevoel op de vlag te zetten.

Kindervlag gekozen
Kamerheer Vos en Grootmogol Derks gingen met de vlaggen naar Thialf, en daar werd samen met Ridder Mo en een aantal kinderen, vrijwilligers en ouders gekozen welke vlag er als Kindervlag in de Vrijstaat Thialf zal worden gebruikt. De uitslag wordt op 20 mei –de Eerste Officiële Vlaggetjesdag van de Vrijstaat Thialf– bekend gemaakt. Wat we wél alvast kunnen verklappen: het was retemoeilijk kiezen...

maandag 20 april 2009

De Vrijstaat: een dictatuur?


Wat is een Vrijstaat zonder duidelijke regels? Of zonder een duidelijke regeringsvorm? Met deze twee vragen klopten de leiders van de Vrijstaat Thialf aan bij de buren van de Vrijstaat: de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Kamerheer Vos, wereldlijk leider, wil het liefst een dictatuur. Grootmogol Derks, als Spiritueel Leider in goed contact met de Geest van Dullert, vindt dat echter “anno nu niet meer kunnen”.

Rechtbank Arnhem
Ze legden de twee vragen voor aan leerlingen van de vijfde klas van het Gym, klassen van filosofie- en maatschappijleraar Wim Rasing. De twee leiders hadden vice-president Frits de Vries van de Arnhemse rechtbank uitgenodigd om daarbij een gastles te komen geven over grondwetten. De leerlingen zijn inmiddels geanimeerd aan de slag met het onderwerp. Wim Rasing: “Het is een mooie manier om in de praktijk toe te passen wat ze net in theorie hebben behandeld.”