woensdag 25 maart 2009

Excursie naar de Rimboe

Het stedenbouwkundig bureau BFAS vond het nodig dat we wat ideeën over parkinrichting zouden opdoen in de Randstedelijke Rimboe... Dat hebben we geweten! Het goot, het was koud en de wegen stonden vol. Desalniettemin was de sfeer in de bus -gevuld met ambtenaren, meedenkers en projectgroepleden- opperbest. De heersers van de Vrijstaat Thialf deelden excursietasjes uit met Vrijstatelijke producten (onder meer Inspiraratiewater uit de Molenbeek, een gelukskoekje van de Grootmogol, en een Poortbril - voor een zonnige kijk op het ontwerpproces).

In het Westerpark in Amsterdam bekeken we onder meer watertrappen, een verhoogd kunstgrasveld en een evenementenveld. Het ernaast gelegen "nat en dras" gebied maakte, mede door de neerstromende regen, een onuitwisbare indruk.
Het Griftpark in Utrecht gaf enkele mooie voorbeelden van bewonersparticipatie zoals een ecologische muur en bloementuin. Voor jongeren waren speciale, beheerde hangplekken gemaakt (JOP's). Het park heeft een Bezoekerscentrum en een aparte, goede horecavoorziening. Het park ziet er netjes en verzorgd uit, als resultaat van actief beheer en het feit dat delen van het park afsluitbaar zijn.
Les van de dag: wil een stadspark slagen, is er een behoorlijke financiële investering nodig. Niet alleen bij de aanleg, maar vooral bij de exploitatie.