maandag 1 juli 2013

Horecaondernemer gezocht

De Souplounge in Gent is ook een tof voorbeeld
Vrijstaat Thialf belooft een prachtige plek te worden. Eind 2014 hebben we een nieuwe entree en een gerenoveerd entreegebouw: de Grenspost van de Vrijstaat Thialf. Voor het restaurant zoeken we een ondernemer die nieuw leven in het gebouw kan blazen.
Iemand die niet alleen een lekker potje kan koken, maar ook weet hoe je buurtbewoners aan deze plek kunt binden. Die het leuk vindt samen met het Sportbedrijf activiteiten op Thialf te organiseren.

Doelgroepen
De doelgroep van zowel de bouwspeelplaats Thialf als de grenspost is breed. De bouwspeelplaats is voor iedereen die er wil spelen, jong en oud. De nadruk ligt nu nog op kinderen. Het ligt voor de hand als doelgroep voor de grenspost de ouders van de spelende kinderen expliciet te benoemen. Zeker ouders van kleine kinderen zijn vaak aanwezig als hun kinderen in de bouwspeelplaats spelen.
De doelgroep is echter breder dan kinderen en hun ouders. De grenspost biedt ruimte aan initiatieven van alle buurtbewoners (van het Spijkerkwartier en Het Broek): jongeren, studenten, young professionals, senioren. Hiervoor is ruimte beschikbaar, zowel in als om de grenspost. Incidenteel vinden in Thialf ook verenigingsactiviteiten of andere 'bovenwijkse' activiteiten plaats. Ook hiervoor kunnen de faciliteiten in de grenspost worden ingezet (denk aan het 'Thialf at the beach' volleybaltoernooi of benefiet festival Spijkerrok). De grenspost is zo ingericht dat (buurt)activiteiten goed zijn te combineren met de andere functies (Sportbedrijf en horeca).
Het zijn mede deze initiatieven en activiteiten die van Thialf en de grenspost een bruisende plek maken. De ligging van de grenspost op het zuiden (Thialfzijde) maakt de plek ook aantrekkelijk als ‘achtertuin’ voor wijkbewoners: op het terras of op een bankje in het zonnetje zitten en een boek lezen of een praatje maken met buren. De grenspost is zo toegankelijk en laagdrempelig dat dit soort spontane ontmoetingen optimaal worden gefaciliteerd. Dat betekent dat de horeca geen exclusieve, maar juist een informele uitstraling heeft.

Locatie en uitstraling
De uitstraling van Thialf is die van een verborgen plek, een Vrijstaat met eigen regels en gebruiken. De grenspost biedt de entree tot deze bijzondere plek maar grenst deze ook af. Wie de grenspost passeert, voelt dat hij een andere wereld betreedt. Vanaf de straat bezien wekt de grenspost nieuwsgierigheid op. Van dichtbij is de grenspost informeel en laagdrempelig. De uitstraling van de horeca past hierbij. Geen chique restaurant, maar ook niet super trendy. Een plek om met vrienden een hapje te eten, maar ook een plek waar je je kinderen mee naar toe durft te nemen. Op bouwspeelplaatsniveau is zowel de grenspost als de buitenruimte mooi en hoogwaardig.

Reageren?
Wil je meer weten over deze kans? Bekijk en lees vooral deze blog, schrijf daarna een motivatie naar het bestuur van de Vrijstaat.