donderdag 24 maart 2011

Sloop dreigt voor oude entree


Eerst kregen we een nieuwe grenspost dankzij de Dullertsstichting. Toen werd besloten het oude toegangsgebouw te renoveren. Net nu we dat idee hebben omarmt blijkt dat te duur. Moet de oude entree gesloopt?

Eerder konden we nog enthousiast berichten over het behoud van het oude gebouw voor Thialf. Het zou worden gerenoveerd en gebruikt als nieuwe entree voor de Vrijstaat Thialf. Er zou zelfs ruimte overblijven voor een extra functie.

Berekeningen
Rekenaars van de gemeente Arnhem hebben het plan bekeken en denken dat de stichtingskosten (renovatie, grondverwerving en projectleiding) 1,2 miljoen euro gaan kosten. Het beschikbare budget is lager...

Alternatief voor sloop?
De gemeente heeft naar alternatieven gezocht en diverse kandidaten benaderd voor het huren van de extra ruimte. Wij hebben zelf nog bekeken of het oude restaurant op de bovenste verdieping tot Soeprestaurant omgetoverd kon worden. Maar de hoge huurprijs blijft steeds het struikelblok.
Voorlopige conclusie is slopen. Maar krijgen we daar over een paar jaar geen spijt van? Als het voormalige prostitutie­gebied is opgeknapt en er toenemende belangstelling komt voor het gebruik en de historie van deze plek. Moet deze ‘unieke wederopbouwarchitectuur’ zoals de gemeente het zelf noemt niet behouden blijven en nieuw leven ingeblazen worden?

Nader onderzoek
Joost Bos, bestuurslid van Bouwspeelplaats Thialf en Han Doornebosch, voormalig lid werkgroep Spijkerbroek en architect hebben zich het lot van het gebouw aangetrokken en denken mee over een manier om het gebouw te behouden.

Reacties!
We stellen jullie reactie als buurtbewoner of gebruikers van deze plek op prijs: post@vrijstaatthialf.nl