zaterdag 18 juli 2009

Bakker kiest koekje


Vrijstaat Thialf had al een eigen grondwet en vlag, sinds vanmiddag is daar een eigen lekkernij bijgekomen: de Vrijstaatscake.

--van onze reporter Kleincaaf--
Een zeer deskundige jury, onder voorzitterschap van een echte bakker, boog zich zaterdagmiddag tijdens het jaarlijkse Thialf Wijkfeest in het Spijkerkwartier over de inzendingen die meedongen in de Thialf koekjes-bak-wedstrijd. De stromende regen weerhield de tien kandidaten er niet van hoogstpersoonlijk hun baksels af te leveren bij de jury. Deze bestond uit Erik ten Hoopen (van de gelijknamige bakkerij op de Steenstraat), Kamerheer Vos, Grootmogool Derks, Ridder Mo (beheerder van Bouwspeelplaats Thialf), bestuurslid Twan van de Bouwspeelplaats en de 11-jarige Gabrielle, een dagelijks bezoekertje van de Vrijstaat.

Knetterknotskoekje
Onder grote belangstelling en soms hilariteit keurden zij in de openbaarheid de inzendingen. Criteria waren onder andere smaak, orginaliteit, uiterlijk en praktische uitvoerbaarheid. De winnende lekkernij wordt namelijk in productie genomen door bakkerij Ten Hoopen. De aanmoedigingsprijs ging uiteindelijk naar het Knetterknotskoekje, de tweede prijs ging naar het Vrijbuitertje (een musli-appelcake) en de winnende inzending was de Vrijstaatscake: een kruimelchococake, gemaakt door Mina Galis (11) en Ilanka Roelofs (12). Zij kregen een prachtige bokaal, maar waren wel enigszins teleurgesteld toen zij hoorden dat de Vrijstaatscake waarschijnlijk niet in productie genomen zou worden. De cake bleek bij nader inzien toch niet zo praktisch: bij het oppakken viel de cake vrijwel meteen uit elkaar, zoals wel vaker het geval is bij de zogeheten 'kruimelcake'.

Minderheidsstandpunt
Overigens bleek na afloop dat de jury-uitslag niet helemaal unaniem was: Grootmogol Derks liet achter de schermen morrend weten een dissident minderheidstandpunt in te nemen: hij vond Erik van Schaaijks Vuurkoekje, een schattig roze koekje dat bij proeven zijn kleur te danken bleek te hebben aan gemalen rode pepers, de onbetwiste winnaar. "De middelmaat mag niet regeren!" luidde zijn commentaar.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Mijn dochter (6 jaar) was minder te spreken over dat roze peper koekje. Ze kwam huilend bij me smeken om water. De middelmaat mag niet regeren maar kinderfolteraars moeten hangen!

"het gaat je kennelijk aan het hart.." beet Groot Mogol me toe nadat ik had verteld over mijn verwarring rondom de verschillende merken, de branding overkill, de besluiteloosheid, de kennelijke anarchie in de naam-cie, enzomeer.
Vrijstaat, Playground of bouwspeelplaats. Wat is het nu? Kan daar verdomme niet eens wat meer duidelijkheid over komen.
Dan hebben we volgend jaar ook zeker mooi weer met het wijkfeest (dat overigens best geslaagd was op de puinhoop na, die de 12 eters bij mij thuis hebben achtergelaten).

Bravo!

Kamerheer Vos zei

Deze vader moet kennelijk nodig met vakantie! Dus; fijne vakantie, W. en rust lekker uit, dan hebben we het er in september nog een keer over.