vrijdag 18 december 2015

Hockey voor de straat



Sportbedrijf Arnhem, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Arnhemse hockeyverenigingen HCM en Upward gaan jongeren tussen de 8 en 16 jaar uit Arnhemse wijken waar weinig wordt gesport, kennis laten maken met urban- & streethockey. Vanaf half januari gaan zij aan de slag met ‘tricks, battles en challenges’.

De Urban & Streethockey Challenges in Arnhem worden gehouden op de Krajicek Playgrounds Thialf en de Hobbit en begeleid door trainers van HCM en Upward, buurtsportcoaches en studenten van HAN Sport en Bewegen. Boukje Smeets, docent aan de HAN en initiator van het project: ‘Het doel van het project is om de kinderen in deze wijken, die normaal gesproken niet in aanraking komen met hockey, aan het sporten te krijgen en op een bijzondere manier kennis te laten maken met de hockeysport.’

Urban- & streethockey
Urban- & streethockey is een totaal andere tak van sport dan het hockey zoals iedereen kent en staat volledig in het teken van coole tricks, battles, challenges. Dus geen kunstgrasvelden en vaste lijnen  maar onderlinge competitie tegen je maatje in de battle, tegen jezelf met een nog coolere trick of samen tegen je andere vrienden. Gewoon lekker pielen tussen hekjes door en trucjes doen op buizen, glijbanen en alles wat de straat maar te bieden heeft.

‘We merken dat er veel enthousiasme over deze nieuwe vorm van hockey. Het is echt een totaal andere beleving, er is geen scheidsrechter bij aanwezig en het gaat er echt om wie de vetste tricks kan doen of een zo cool mogelijk parcours kan afleggen’, legt Smeets enthousiast uit.

Iedereen denkt mee
Vanuit HMC HCM en Upward hebben zich verschillende trainers aangemeld die, samen met de buurtsportcoaches en de studenten, de kinderen gaan begeleiden. Woensdag kwamen zij bijeen op Thialf voor een train-de-trainer cursus. Smeets kijkt terug op een geslaagde dag: ‘We hebben iedereen, laten oefenen en laten ervaren hoe we deze sport straks het beste aan deze kinderen en jongeren kunnen aanbieden. Het is mooi om te zien hoe razendenthousiast en betrokken iedereen is.’

De betrokkenheid en het samenwerken is tegelijkertijd ook een van de hoofdpijlers van het project, legt Smeets uit. ‘Het verbindende aspect staat bij ons ook centraal. Het brengt de kinderen uit verschillende culturen samen, maar ook de verschillende organisaties die hun steentje hieraan bijdragen. Dat is nu al prachtig om te zien.’

Wijkgericht verenigen
De ‘Arnhem Urban & Streethockey Challenge’ is een van de (het eerste project in lijn van de) 5 pilotprojecten ‘wijkgericht verenigen’ die door de KNHB en de Rabobank ondersteund worden.

Trainingen
Op 15 januari 2016 is de eerste training van 16 tot 17 uur. Meer info op streethockey@outlook.nl

[foto's: Jurjen Poeles | bron: hockey.nl]

dinsdag 15 december 2015

Kerstboomverbranding op 9 januari

Beetje vroeg nog misschien, maar zet maar vast in je nieuwe agenda: zaterdag 9 januari 2016 weer een gezellige kerstboomverbranding op Thialf.
En kinderen die willen helpen opbouwen, meld je bij Ton op Thialf.